Город

Як правильно зберігати кукурудзу в домашніх умовах

Немає нічого краще, чим поласувати солодкою вареною кукурудзою. Тому завжди саджу кілька кущиків на своїй ділянці. Хочу поділитися секретами зберігання стиглого врожаю, які допоможуть зберегти качани в первозданному вигляді без втрати смакових якостей.

Яка кукурудза придатна для тривалого зберігання

Існує багато сортів харчової кукурудзи з різними термінами дозрівання. Якщо ви плануєте зберігати кукурудзу в качанах, а саме в такому вигляді в продукті зберігається максимальна кількість корисних речовин, то раджу віддати перевагу пізньостиглі сорти. Їх вміст зерен надійно захищене щільною шкіркою. Після варіння така кукурудза практично не відрізняється від тієї, що була зварена відразу після збирання.

Як зберігати кукурудзу в качанах

При зберіганні зерна в качанах довше зберігають свої смакові якості, головне правильно провести підготовку. Для цього я очищаю його від листя і волокон. Відбраковую хворі і пошкоджені екземпляри, після чого прибираю їх в холодильник або льох. Такий спосіб дозволяє продовжити термін зберігання свіжого продукту на тиждень. Зверніть увагу, що для попкорнових сортів такий варіант не підходить. Під впливом низьких температур оболонка розм’якшується, а внутрішній вміст розбухає, що негативно позначається на якості попкорну. Щоб продовжити термін зберігання на більш тривалий час, використовуючи додаткову обробку.

Консервування кукурудзи

Такий спосіб підходить для заготівлі на зиму дрібних качанів цукрових сортів, середня довжина яких становить близько 10-15 див. Такий продукт можна вживати в їжу разом з основою.

Є багато цікавих способів консервації, свій вибір я зупинив на наступних варіантах:

  1. Солона. Відварюю до готовності, остуджую і заливаю солоним розсолом. Для його приготування знадобиться вода і сіль (1 ст. л. / літр). Стерилизую 1,5-2 години і закатую.
  2. Маринована. Дрібні качани розкладаю по літровим банкам, заливаю холодною водою, додаю по столовій ложці солі і цукру, а також 3 ст. ложки оцту або лимонної кислоти. Відправляю на годину стерилізуватися в киплячій воді.
  3. Сушена. Очищаю качани і развешиваю в сухому темному місці. Спосіб приготування такої кукурудзи не відрізняється від звичайної варіння свіжозібраної.
  4. Заморожена. Очищені качани обдаю окропом, потім остуджую в холодній воді протягом пари хвилин. Прибираю надлишки води з допомогою рушники і складаю качани в пакети. Така кукурудза може зберігатися в морозильній камері 1,5 року.

Короткострокове зберігання

Як я зберігаю свежесобранную кукурудзу до готування і після? На жаль, культура не відрізняється гарною лежкістю, тому діяти треба швидко. Після прибирання розпад цукрів починається вже через 10 годин, якщо покласти качани в холодильник, можна уповільнити процес на 3 доби. Після термічної обробки рекомендую спожити продукт в їжу в той же день. У холодильнику варена кукурузки зберігає свої смакові якості близько 10-12 годин. Якщо залишити варені качани у воді, можна збільшити термін зберігання до 2-3 діб. Якщо зварив занадто багато і розумію, що не встигнемо все з’їсти, загортаю кожний качан у плівку і відправити в морозилку. У такому вигляді готовий продукт зберігається 1,5 місяця. Перед вживанням в їжу опускаю заморожені заготовки на 10 хвилин в окріп.