Кулінарія

Торт «карамель в шоколаді»

Інгредієнти

Бісквіт:
Яйце куряче 6 шт.
Цукор 180 г
Вода (крутий окріп) 2 ст. л.
Рослинне масло бе запаху 60 мл
Борошно 150 г
Какао-30 г
Розпушувач тіста 1 ч. л.
Кава розчинна ( за бажанням ) 1 ст. л. з верхом
форма 20 см в діаметрі, дно застелити пекарської папером, боки змастити маслом і присипати борошном.
Просочення:
Сік вишневий 70 мл
Вишневий лікер 2 ст. л.
Безе:
Білок яєчний 3 шт.
Цукор 9 ст. л.
Шоколад чорний (розтопити) 30 г

Мус-карамель:
Молоко згущене варене 400 г
Вершки 35% 600 мл
Желатин (у мене в пластинах) 12 г
Шоколад чорний (розтопити) 50 г
Желейний шар:
Готове вишневе желе 80 г
Сік вишневий або вода 180 мл
Для декору:
Чорний шоколад 70 г

Спосіб приготування
Ніжний і дуже смачний торт, поєднання карамелі і шоколаду, з незабутнім вишневим смаком не залишить байдужими ані малечу не дорослих!
Відразу ж обмовлюся, що для торта нам знадобиться половина порції бісквіта. Але я раджу спекти повну порцію розрізати на 2 коржа, а решті бісквіт загорнути в харчову плівку і заморозити.
Бісквіт:
Продукти для бісквіта потрібно підготувати і зважити заздалегідь.
Борошно просіяти з розпушувачем і какао, перемішати.
Яйця збити на великій швидкості міксера до збільшення обсягу мінімум в два рази. Не перестаючи збивати , але зменшивши швидкість ввести цукор і збивати не менше 10 хвилин.
Додати окріп і знову збити до пишної піни, тонкою цівкою влити масло і знову збити.

У два прийому ввести борошняну суміш в яєчну масу, перемішати методом складання зверху вниз і по колу лопаткою. Додати каву, який розвести в 1 ст. л. води, перемішати.

Помістити тісто у форму. Випікати в прогрітій до 180оС духовці 35-40 хв. Орієнтуйтеся на вашу духовку.

Бісквіт остудити у формі. Звільнити від форми підрізавши краю.

Розрізати по горизонталі на 2 коржа. Відкласти одну половину в бік, а другу розрізати на 2 коржа.

Безе:
Білки збити до стійких піків поступово вводячи цукор.
За допомогою кулінарного кулька або шприца на пекарської папері відсадити корж діаметром 18 см, капелюшки та ніжки грибочків. З решти безе відсадити корж діаметром 18 див Випікати при 100оС 60-70 хвилин до повної готовності безе.

Готовий і остиглий корж-безе змастити розтопленим шоколадом і дати шоколаду добре застигнути.

P. S.
Я пекла цей торт у 2-х варіантах і в одному не використовувала корж-безе, а просто зробила прошарок з волоських горіхів (3-4 ст. л. ), які підсмажила і крупно нарубила.

Желе:
Нагріти сік або воду до кипіння і розчинити в ньому желе при необхідності можна жобавить цукор за смаком, додати вишню, перемішати і залити в підготовлену форму. Поставити в холодильник і дати добре застигнути.

Мус-карамель:
Варену згущенку помістити в ємність і добре збити міксером.
Замочити желатин в невеликій кількості холодної води на 5-7 хвилин.
Нагріти 2-3 ст. л. вершків до 90оС, набряклий желатин віджати і розчинити в гарячих вершках, вмішати желатинову суміш в збите згущене молоко.
Вершки збити до стійких піків.

За допомогою лопатки поступово вмішати вершки в згущене молоко. Маса повинна вийти гладкою і однорідною.

Відкласти ¼ частину крему і додавши розтоплений шоколад (50 г) добре розмішати.

Збірка:
З соку і лікеру приготувати просочення.
Помістити шкір в кулінарне кільце, злегка просочити і нанести на нього відкладену 1/4 частина крему з доданим шоколадом. Зверху помістити желейний «корж».

Накрити другим коржем і теж просочити його.
Нанести тонкий шар мусу.

Помістити корж-безе змащений шоколадом.

І нанести залишився мус-карамель. Поставити в холодильник на ніч і дати добре застигнути.
Акуратно підрізані боки тонким ножем (можна обдути гарячим феном) звільнити торт від форми.

Декор:
На стрічку (я вирізала її з пекарської папери) довжиною дорівнює обсягу торта і шириною 2/3 від висоти торта нанести розтоплений шоколад.

Один край зробити зубчиками з допомогою ножа або шпателя.

Дати злегка загуснути при кімнатній температурі і обернути навколо торта добре притиснувши до бортів. Помістити в холодильник.

Безпосередньо перед подачею зняти паперову стрічку і прикрасити грибочками з безе і листочками м’яти, можна злегка посипати порошком чаю матчу або зеленими рубаними фісташками, а можна просто прикрасити вишнею для коктейлю.

Пригощайтеся!