Город

Особливості ферментації малинового листя

Ферментація є процесом розпаду органічних речовин. Вона здійснюється бактеріями, які є в продукті, а також у повітрі. Ферментований малиновий чай завжди смачніше звичайного. Його також відрізняє густий коричневий колір і виражений яскравий смак. Ферментований чорний чай більш терпкий і темний. Ферментовані малинові чаї рекомендується вживати як заміну звичним напоїв.

Як збирати і готувати малинові листя

Спочатку листя потрібно зібрати. Це робиться з весни по осінь. Важливо врахувати, що навесні листя найбільш корисні і ніжні. Восени вони грубіше, їм потрібна більш тривала ферментація. Вибираючи листя, слід звертати увагу на територію збору. Не варто збирати листя з рослин, що ростуть поблизу доріг і промислових зон.

Важливо, щоб зелень хімічно не оброблялася. Листя не повинні мати цвілі, плям, пошкоджень, слідів хвороб. Листові пластинки повинні бути правильної форми. Якщо зелень деформована, це говорить про вірусної інфекції. Листя не можна мити. Їх слід лише перебрати і обтрусити.

Заморожування і в’ялення

Якщо у листя є багато вологи, це ускладнить переробку і якість ферментації. Обов’язковий етап ферментації – провяливание. Цей процес характеризується руйнуванням хлорофілу та інших елементів, які надають листю сильний трав’яний запах. У процесі в’ялення накопичуються ефірні олії, аромат стає насиченим. Перший спосіб в’ялення листя досить простий. Листя потрібно укласти на тканинну підстилку або піддон шаром в 2 см. Зверху вони накриваються шаром марлі, щоб був захист від комах.

Піддони потім потрібно виставити туди, де температура не нижче 24 градусів тепла. Вологість повітря не повинна бути більше 70 %. Сировину сушать у захищеному від протягів місці або в будинку, який добре провітрюється. Процедура займає шість годин. Далі, листя перевертають і залишають на стільки ж годин. Тривалість процедури може доходити до 48 годин.

Другий спосіб має кілька етапів. Спочатку потрібно приготувати суху чисту тканину. Можна використовувати льон, скатертини, килимки. Необхідно розкласти листя в один шар по всій площі. Тканина згортається в рулон. Через шість годин вона розгортається, і листя перевіряються. Якщо провяліванія не було, то їх треба перекласти на інший матеріал і знову згорнути.

Якщо в жилках немає хрускоту, то сировину вже приготувалося. Після провяліванія листя їх потрібно заморозити. Так будуть зруйновані мембрани клітин, і виділиться сік. Малинові пров’ялені листя слід засипати в пакет і покласти в морозильну камеру. Сировина тримають там до 48 годин.