Город

Мої маленькі секрети отримання великого урожаю часнику

Вирощувати часник на своєму заміському ділянці я почав відносно недавно. Спонукала мене до цього проста оцінка смакових якостей імпортується до нас з Китаю продукту і того, що культивується на наших знаменитих дачних сотках. Наш набагато забористей! Причому часник вважається чи не найбільш невибагливою культурою – росте собі й росте. Однак це далеко не так. При відсутності належного догляду і турботи розраховувати на його врожайність навряд чи доведеться.

Часник

Поспішаю поділитися своїми порадами на його вирощування тим, хто вперше зважився відвести грядку на своїй ділянці під цю культуру.

Головне, не помилитися з сортом садивного матеріалу. Він повинен бути адаптований до конкретної кліматичній зоні.

Грунт для нього підходить суглинних і низкокислотная. Культура не любить важких і вологих грунтів. Я відвів під нього високі грядки, при осінній перекопуванні яких додавав в землю річковий пісок керамзит. Якщо грунт виявиться важким, то луска головок виявиться сильно забруднена, очищатися вони будуть погано, а про час зберігання врожаю навіть говорити немає сенсу. Грядки повинні лише помірно висвітлюватися сонцем, адже часник – не особливий його любитель.

Що ще потрібно знати

Перше. Коли його садити? Я проводжу посадку та ярого і озимого часнику. Перший саджу з ранньої весни у кінці березня або початку квітня, як тільки земля більш або менш відтане. У цей момент вона добре зволожена, а сонце ще не досить сильно.

Посадка часнику

Яровий часник не стрілкується (крім сорту Гулівер), а врожайність його досить висока.

Яровий часник відрізняється строком зберігання до 2 років без втрати всіх своїх корисних властивостей і смаку. Озимий зберігається гірше, зате його головки більш значні за розмірами.

Садимо часник

Озимий часник саджу під зиму, приблизно за 3-4 тижні до приходу перших суттєвих заморозків. Його росту і розвитку потрібно не менше 8-9 місяців. У луковичках не більше 4-10 зубчиків. В середньому кожна цибулина важить грам 50-60.

З випробуваних мною озимих сортів можу відзначити: Бенефіс, Спас, Мессидор, Петровський, Поліський сувенір. З ярих – Алейський (при правильному вирощуванні врожайність його вражає), а ще Сочинський, Стрілець, Плутон.

Якщо цибулина в процесі росту виганяє цибулинні стрілки, я їх просто зрізаю садовими ножицями.

Ще якихось правил я дотримуюся при догляді за часником

Полив. Мої часникові грядки влітку завжди зволожені вглиб ґрунту до 30 див. Волога культурі особливо важлива в період формування цибулин. А ось коли вони вже стають великими, полив обмежують або навіть повністю припиняю. До моменту дозрівання врожаю грунт під культурою не повинна переувлажняться.

Полив часнику

Сівозміна. Його дотримання – найважливіше правило при вирощуванні часнику. По своєму досвіду скажу, що найкраще садити часник після капусти, бобових і баштанних культур (кабачків, гарбуза, тощо), а також на місці вирощування сидератів.

Обов’язково дотримуйтесь сівозміна!

Підгодівля. Про неї забувати теж не варто. Бачачи, як мої посадки чахнуть, я поспішив на наступний сезон при перекопуванні городу внести під часник досить перегною, отриманого від трирічного перепрілого і перетворився в нейтральну родючий ґрунт гною. Органічні підгодівлі часнику необхідні, але ось свіжий гній для нього згубним.

Прополка і розпушування часнику

Як і будь-яка інша грядка, часникова також потребує і прополці. Хоча, як я помітив, агресивні стрілки часнику знищують на корню багато паразитують городні культури.

Зберігаю я звичайний часник при кімнатній температурі в міській квартирі. Яровий, наприклад, лежить без втрати смаку до декількох років. І все частіше замислююсь – чи не зайнятися мені комерційним вирощуванням цієї чудової культури? Адже рентабельність такого бізнесу очевидна.

та інші матеріали ви можете знайти на нашому

Читайте також: